.

Pórová polievka

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Pórová polievka

Svetlá smotanovo krémová pórová polievka s jemne nakrájaným pórom a hubami, príjemnej pórovej vône, jemnej chuti póru, húb a použitého syra, mierne korenistá, krémovo zahustená s vložkou uvarených plátkov šampiňónov. Rýchla príprava, výborná chuť, zdravotne hodnotná polievka pre veľké i malé mlsné jazýčky.

Pórová polievka
Pórová polievka so syrokrémom a šampiňónmi

Pórová polievka so syrokrémom a šampiňónmi

Zaradenie: polievky

Pór je zelenina príbuzná cibuli a cesnaku. Rastlina póru už na prvý pohľad pripomína veľkú cibuľu alebo cesnak avšak bez výraznej cibuľky. Spodnú časť póru tvorí válcovitá cibuľka svetlá až biela, listy sú matno zelené, má príjemnú vôňu a jemnú chuť podobnú mladej cibuli. Pór obsahuje kyselinu listovú, vitamíny K, A, B, C, antioxidanty, allicín, horčík, selén, mangán, draslík, vápnik, železo a ďalšie prospešné látky. Pôsobí priaznivo na srdcovo-cievny systém, na pečeň, ľadviny, zažívací trakt.

Postup: v hrnci speníme 1/8 masla, pridáme pokrájané šampiňóny a chvíľku orestujeme. Zalejeme vývarom alebo vodou, necháme povariť 10 – 15 minút. Potom pridáme syrokrém, necháme vrieť až kým sa nerozpustí, pridáme na tenké kolieska nakrájaný pór a povaríme ho 2-3 minúty. Osolíme, okoreníme a podávame teplé. Pórová polievka je vhodná aj pre chorých. Pripravíme ju bez šampiňónov a bez syru. Namiesto toho použijeme koreňovú zeleninu. Pór môžeme pridávať do všetkých polievok, najmä do rybacej sa hodí najlepšie. Hodí sa do omáčok, k jahňacine, ale aj voľne nakrájaný na chlieb s maslom.

Suroviny

  • Pór - 1 ks
  • Vývar - 2,5 litra
  • Maslo - 1/8
  • Šampiňóny - 250 g
  • Tavený syr - 3 ks / 150 g
  • Čierne korenie mleté - 0,5 g
  • Soľ - 10 g
  • Polievkové korenie - 20 g



Pórová polievka s vajcom / recept II.

Pórová polievka
Pór na polievku

Postup: opláchnutý nadrobno nakrájaný pór zalejeme 1/3 dávky vývaru a uvaríme takmer domäkka. Z tuku a múky pripravíme svetlú zápražku, za neustáleho miešania ju zalejeme zvyšnou časťou vlažného vývaru, privedieme k varu. Pridáme odvar z póru a na miernom ohni varíme najmenej 1/2 hodiny s občasným premiešaním. Pred dokončením pridáme mleté čierne korenie, krátko povaríme a polievku precedíme cez jemné sitko. Do precedenej polievky pridáme uvarený pór, vlejeme rozmiešané vajce, premiešame a necháme vajce zraziť. Hotovú polievku dochutíme polievkovým korením a podľa potreby osolíme.

Recept II.

  • Pór - 100 g
  • Vývar - 2,8 litra
  • Tuk - 100 g
  • Múka hladká - 200 g
  • Vajce - 1 ks / 40 g
  • Čierne korenie mleté - 0,5 g
  • Soľ - 10 g
  • Polievkové korenie - 20 g

Na zdravie a dobrú chuť, praje Slovenská kuchyňa ;-)


domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom