.

Bravčové v haruľovom cestíčku

Bravčové v haruľovom cestíčku je veľmi výdatné a extrémne chutné. Už po dvoch-troch konzumáciách sa vytvára závislosť. Vhodné na obed, alebo večeru pre fyzicky pracujúceho človeka, pôvodne ho jedávali drevorubači z Poľany. Občas si bravčové v haruľovom cestíčku môžu dovoliť, alebo aspoň ochutnať tento pokrm aj prívrženci zdravej výživy a sedavého zamestnania. Hneď potom by však mali zintenzívniť svoje tréningové programy, diéty a detoxikačné kúry. Len stravníkovi, ktorý v potu tváre sadá k stolu a má zdravý a silný tráviaci trakt, toto jedlo padne na zdravie.

» Slovenská kuchyňa » tradičné recepty » Bravčové v haruľovom cestíčku

Bravčové v haruľovom cestíčku  Bravčové v haruľovom cestíčku

Haruľa verzus zemiaková placka

Niektoré regióny Slovenska asi nebudú rozumieť slovu "haruľa". Jedná sa o fajnovú záležitosť zo zemiakového cesta. Ak si myslíte, že ide o zemiakovú placku, tak ste dosť blízko, ale musíte hádať ďalej zima, zima, zima ... Haruľa je haruľa a zemiaková placka je zemiaková placka. A palacinka ? Hehehe, tak na tom si tiež niekedy pochutnáme. Bravčové v haruľovom cestíčku nie je ani bravčové soté v zemiakovej placke, je to akási hrubšia placka haruľovej konzistencie, v ktorej sú zaliate kúsky opečeného mäsíčka. Hlavný rozdiel medzi haruľou od zemiakovou plackou je v použití múky a v spôsobe pečenia.

V haruli nie je, resp. sa dáva len minimum múky, zatiaľ čo placka je silne nabúchaná múkou. Ďalším dôležitým rozdielom je spôsob pečenia. Placky sa robia na liatinovej platni bez masti resp. s minimom masti, zatiaľ čo haruľa musí počas pečenia plávať v masti. Ďalšie meditovanie nad rozdielmi placka-haruľa je prípustné. Veď na Slovensku platí skoro tak, že čo iná dolina, to iná receptúra, alebo ešte presnejšie: každá poriadna slovenská kuchyňa je originálom. Na blogu Slovenská kuchyňa navyše platí: každý má pravdu a ešte aj toto: recepty druhých sa nekritizujú, ale sa do komentára doplní tvoja verzia, pripomienky, názor, návrh, recepis a nechá sa druhým na komentovanie ;-) alebo :-(

Nuž začnime radšej s prípravou, skôr než nás hlad začne mučiť - Bravčové v haruľovom cestíčku:

Ako pripraviť Bravčové v haruľovom cestíčku

Zaradenie: hlavné jedlo - tradičné recepty

Mäso nakrájame na menšie kocky. Cibuľu nasekáme nadrobno, speníme na tuku, pridáme mäso, červenú mletú sladkú papriku, čierne korenie, 1 feferón alebo čili papričku. Všetko spolu orestujeme, podlejeme a prikryté dusíme. Keď je mäso mäkké odkryjeme a necháme vývar vypariť (alebo oddelíme a mimo dorobíme omáčku).

Pripravíme si haruľové cesto - očistené zemiaky nastrúhame na zemiakovom strúhadle do misy, pridáme 1 lyžicu kopcom polohrubej múky (na cca 1 kg zemiakov), vajce, soľ, majorán, pretlačený cesnak, na masti opraženú nasekanú cibuľu a všetko premiešame.

Do zemiakového (haruľového) cesta vložíme kúsky duseného mäsa a znovu premiešame. Takto pripravenú hmotu pečieme na panvici, alebo plechu na rozpálenom tuku formujeme hrubšie harule, ktoré pri podávaní ochutíme kyslou smotanou, do ktorej sme pridali pretlačený cesnak a štipku soli. Oblížete sa aj za ušami ;-)

Suroviny - bravčové v haruľovom cestíčku

  • Bravčové mäso (podľa výberu)
  • Zemiaky
  • Cibuľa
  • Cesnak
  • Polohrubá múka
  • Bravčová masť
  • Soľ
  • Červená mletá paprika
  • Čierne korenie
  • Majoránka
  • Kyslá smotana

Alternatívy, vylepšenia

Originál tohto receptu pochádza z Podpoľania, bravčové v haruľovom cestíčku jedávali drevorubači. Do zmesi sa spolu s bravčovým mäsom pridávali kúsky klobásky a údeného syra. Vyskúšajte malú zmenu, podávajte so zahustenou smotanovou omáčkou, vyrobenou z mäsového výpeku. Takýto variant uprednostnia priaznivci "... soté v cestíčku". Pre fajnovejšie jazýčky jestvuje overená varianta so šunkou (na obrázku hore), alebo s kuracím mäsom. Kuracie je však na môj vkus príliš jemné a pri výraznej haruli jeho chuť zaniká. Takže (...) v haruľovom cestíčku je výborné, variabilné jedlo, dá sa prispôsobiť à la "čo dom dal".

Poznámka

Odporúčame pred hlavným chodom podávať polievku, výborne sa hodí cesnačka, alebo frankfurtská. Susedia za riekou Moravou možno budú rozumieť slovu haruľa = barchest (najmä Hanáci). Tí jedia ako predjedlo Hanácku troškovú polievku (obdoba našej hŕstkovej).

Tipy, triky, fígle

Kvalita harule sa dá vylepšiť cibuľkou. Ako je uvedené vyššie v postupe prípravy, do cesta nedávame surovú nakrájanú, ani nastrúhanú cibuľu. Cibuľku nadrobno nasekáme a osmažíme do zlatista na masti. Scedíme a necháme vychladnúť. Takúto cibuľku zapracujeme do nastrúhaných zemiakov. Od surovej cibule má haruľa totiž horkastú príchuť. Fígeľ spočíva aj v použití múky. Múka sa nepoužíva, resp. minimálne. Závisí to od kvality zemiakov a ich vodnatosti. Vodnatejšie nastrúhane zemiaky zaprášime polohrubou múkou, množstvo jedna maximálne dve kopcovité lyžice polohrubej múky na kilo zemiakov. Inak dostačujúcim pojivom v haruľovom ceste je vajce a škrob zo zemiakov. Vodnatejšie zemiaky nezlievame práve kvôli škrobu, ale poprášime múkou, zemiakový škrob je žiadúca hodnota.

Vhodný aperitív pred jedlom je borovička, alebo niečo iné hrejivé. Množstvo max. jeden-dva štamperlíky. Po jedle nepite aspoň 20-30 minút, ak musíte, prospešnejšie budú teplé nápoje, než studené pivo či voda. Na zápitok sa hodí aj červené víno.

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
šéfredaktor Dano Slovák,
Slovenská kuchyňa,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

3 komentáre:

  1. Vegetarián Ján18:23:00

    Skúšame rôzne mäsové recepty prerobiť na vegetariánske verzie. Pri tomto recepte sme navrhli vynechať mäso, ostali nám harule. Niektorí menej striktní vegetariáni papajú syr, tak ten by si mohli pokrájať do cestíčka, alebo nastrúhať na vrch na haruľu.

    Lenže tu píšete, že haruľa sa pečie tak, aby celá plávala v masti. To je pre nás problém. Ak vynecháme masť (bravčový produkt) hľadali sme niečo na samženie. Vieme, že všetky rastlinné oleje sa na smaženie nehodia (pri vysokých teplotách v nich vznikajú toxické látky a obsahujú veľa nasýtených mastných kyselín).

    Tak nás napadlo vyskúšať smaženie bez tuku (to nebolo ono) a potom heuréka GHÍ. Robili sme harule na prepustenom masle ghí a výsledok bol na jedničku.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento recept sa mi veľmi páči.

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom