.

Paprikový bôčik

Pochúťka pre ľudí, ktorí ťažko pracujú - paprikový bôčik s cesnakom a chlebom. Toto desiatové jedlo chlapi milujú, ale ani ich jemnejšie polovičky neodolajú, keď zavonia na doštičke nakrájaný paprikový bôčik. Pokojne im ponúknite malý prídel. Rúbanie dreva, alebo kopanie základov pod rodinný dom, idú po takomto jedle od ruky.

» Slovenská kuchyňa » Domáce výrobky » Paprikový bôčik

Paprikový bôčik
Paprikový bôčik.

Ako pripraviť paprikový bôčik?

Zaradenie: Domáce výrobky

Postup: bravčový bôčik umyjeme a necháme variť vo vode, do ktorej pridáme soľ, celé čierne korenie, rozpolený cesnak a bobkový list. Po uvedení do varu, varíme na miernom ohni najmenej 1,5 hodiny do mäkka. Uvarenosť skontrolujeme vidličkou. Uvarený bôčik vyberieme na tanier a za tepla z neho vytiahneme kosti. Tie by mali ísť zľahka. Bôčik potrieme zmesou červenej mletej papriky s trochou masti z vývaru a cesnaku rozotretého soľou. Na hrubo potretý bôčik môžeme ešte doposypať mletou paprikou, aby bola vrstva pomády ozaj súvislá. Necháme vychladnúť a stuhnúť v chladničke. Paprikový bôčik podávame nakrájaný na plátky s chlebom. Možno sa k tomu hodí cibuľka, alebo napr. zavárané uhorky.

Nápoj: k bravčovému bôčiku je vhodné pivo.

Chyby: nedostatočne uvarený bôčik má nepeknú konzistenciu tučného po vychladnutí a stuhnutí, málo osolená voda, nedostatok pomády.

Suroviny

  • Paprikový bôčik
  • Červená mletá paprika
  • Soľ
  • Cesnak
  • Čierne korenie
  • Bobkový list

Poznámka: skutočne ľutujem ľudí, ktorí buď z dôvodu košér, alebo vegánstva nemôžu ochutnať túto pochúťku. Odporúčaná dávka: aspoň 3/4 kg aspoň jeden krát za rok.

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Emília Sedliaková,
Slovenská kuchyňa, KAV (Kútik AntiVegan)

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

1 komentár:

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom