.

Tvaroh domáci

Domáci tvaroh si pripravíme ľahšie, ako by sme očakávali. Na prípravu potrebujeme kravské mlieko najlepšie z vlastnej kravy, alebo nepasterizované plnotučné mlieko z obchodu. Rozdiel v mlieku takom a hentakom je asi každému zrejmý. Mlieko necháme skysnúť a keď sa oddelí od srvátky, zvaríme ho na tvaroh. Možno niekto namietne, veď si môžem kúpiť tvaroh hotový v obchode. No zažiť chuť vlastného domáceho tvarohu a radosť z vlastnoručnej prípravy potravín, stoja za to. Ak použijeme bio mlieko, rozdiel bude aj v zdravotnej rovine.

» Slovenská kuchyňa » Domáce výrobky » Domáci tvaroh

Domáci tvaroh
Domáci tvaroh.

Recept na domáci tvaroh

Zaradenie: Domáce výrobky

Postup: mlieko nalejeme do džbánu, prikryjeme čistou utierkou a necháme skysnúť (2-3 dni). Ak nemáme toľko času, môžeme proces výroby tvarohu urýchliť. Zohrejeme mlieko v hrnci na približne 24 stupňov, pridáme doň za lyžicu zakysánky (kyslého mlieka), prikryjeme utierkou a položíme na pokojné teplé miesto skysnúť. Keď sa mlieko oddelí od srvátky, spravidla po 24 - 48 hodinách, je skysnuté. Proces môžeme predĺžiť o ďalších 24 hod. Hrniec necháme zohrievať na šporáku asi do teploty 40 - 50 stupňov. Vtedy sa oddelí tvaroh, zlejeme cez textíliu a necháme v chladnej špajzi odkvapkať.

Vylepšenia: domáci tvaroh použijeme na výrobu tvarohovej pochúťky (smotana na šľahanie, vanilkový cukor, citrónová kôra) všetko zmiešame a šľaháme kým zhustne cca 10 min. potom necháme stuhnúť v chladničke.

Suroviny na domáci tvaroh

  • Mlieko - 1000 g

Na zdravie a dobrú chuť, praje Slovenská kuchyňa ;-)


domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom