.

Hubové fašírky

» Slovenská kuchyňa » Tradičné recepty » Hubové fašírky

Koniec leta prináša úrodu na záhrade, ale aj v lesoch. Začínajú rásť huby, dozrievajú černice. Posledné roky sú tak bohaté na huby, že je dobré mať k dispozícii niekoľko receptov na ich prípravu. Nemôžeme dokola jesť hubovú praženicu, alebo hubovú polievku. Možnosti, ako pripraviť huby je veľa, v podstate ich môžeme používať ako mleté mäso, zapekať, vyprážať, výborná je hubová omáčka, hubový perkelt atd. Niektoré druhy húb sú predurčené na určité receptúry, väčšina má však univerzálne využitie. Nezabudneme ani na dostatočné zásoby sušených húb, ktoré používame celú zimu, ani hubové korenie, ktoré je skvelé na všetky mäsá, alebo sa pokúsime o zaváranie, či zamrazenie.

Hubové fašírky

Ako pripraviť hubové fašírky

Čerstvé huby pokrájame osolíme, okoreníme a na minime masti podusíme do mäkka, kým sa neodparí voda z húb. Samostatne si na masti do zlatista osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku, hotovú zlejeme z masti a pridáme k osmaženým hubám a necháme schladnúť. Dbáme na to, aby hmota z ktorej budeme formovať fašírky nebola príliš mastná, fašírky tak budú ľahké. Na kocky nakrájané rožky (biele pečivo) zalejeme mliekom, v ktorom sme zľahka rozkvedlali jedno vajce. Množstvo mliekovej zálievky by nemalo byť väčšie než koľko dokážu rožky nasať, vhodné je použiť suchšie rožky. Napité rožky zľahka preklopíme do sitka a necháme prebytočné mlieko stiecť. Rožky spolu s hubami zmiešame na homogénnu masu, ktorú dosolíme, dokoreníme podľa chuti. Pridáme štipku rozmrvenej majoránky a hotovú hmotu necháme pár minút odležať.

V panvici necháme rozpáliť masť, v ktorej vysmážame fašírky. Tie tvarujeme ručne do okrúhleho tvaru veľkosti dlane hrúbky 2-3 cm a z oboch strán obalíme v strúhanke. Fašírky krátko osmažíme do zlatista. Teplé podávame najlepšie so zemiakmi, alebo zemiakovým pyré. Ako príloha sa hodia kyslé uhorky. Ten výsledok vás milo prekvapí, lahodná chuť a konzistencia húb pripomína jemné teľacie mäso. V minulosti sa hovorilo že huby sú mäsom chudobných, no a hneď teľacím ;-)

Použité suroviny

  • Huby svieže - mix
  • Bravčová masť
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie
  • Mletá rasca
  • Majoránka
  • Cibuľa
  • Rožky
  • Mlieko
  • Vajce
  • Strúhanka
  • Zemiaky
  • Uhorky zavárané

Rebríček slovenských jedlých húb

Huby sa v niektorých regiónoch Slovenska nazývajú tiež hríby a počul som aj o rozlišovaní huby - hríby. Vraj hríby sa nazývajú tie, ktoré stoja za zbieranie a huby nechávame v lese. Sú pre hubára nehodné, napriek tomu môžu byť jedlé. Niekto proste nezbiera suchohríby, plávky, masliaky, bedle a podobne. Toto sú pre neho len huby. Naopak zbiera dubáky, kozáky, červenáky ... tieto nazýva hríby.

No, ako sa komu páči. Ja chodím na huby a zbieram huby, hríby aj kuriatka. Tie sú posledné roky dosť vzácne (kuriatka). Poznám už iba pár miest, kde sa dajú nazbierať. V minulosti rástli kuriatka v každom ihličnatom lese. Ak je húb dostatok a máme už nazbierané, sme presýtení, máme dostatok sušených, zavarených, tak už ďalej nezbierame všetky huby. Vyberáme si len tie najväčšie hubárske trofeje. Keď sa takto zameriame na hubársku vášeň, môžeme si vytvoriť vlastný rebríček húb (hríbov).

Moje poradie je bez debaty 1. Dubák, 2. Brezák, 3. Modrák, 4. Kuriatko , 5. Bedľa.
No a toto je môj zatiaľ najväčší úlovok:

Hríb dubák

Hliva ustricová, šampiňóny, huby z obchodu

Veľa kolegov hubárov asi nebude súhlasiť, ale ja mám rád aj huby z obchodu. Najmä hlivu a šampiňóny. Chodenie po lese tým nenahrádzam, ale občas (v zime) dostanem chuť na vajíčka s hubami a hlivová verzia mi je vtedy veľmi nápomocná. Keby som mal vhodné priestory, asi by som sa pustil aj do pestovania hlivy. Vyzerá to jednoducho. Určite platí, že domáce sú domáce, ale pri hubách sa asi nedá veľa pokaziť. Či? Občas si beriem hlivu od kamaráta, ktorý ju pestuje v podzemnej pivnici, zdá sa že ide o bio produkciu. Nezistil som zatiaľ žiadne (chuťové) rozdiely medzi jeho hlivou a kúpenou. Ak, tak iba tú, že kamarát mi hlivu dáva zadarmo. Tvrdí, že sa mu už hlivy prejedlo a má ich celoročne neúrekom. Ak máte niekto zlé skúsenosti s hlivou z obchodu, varujte ma a napíšte svoj názor do komentára. Budem vďačný.

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
šéfredaktor Dano Slovák,
Slovenská kuchyňa,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

4 komentáre:

  1. Anonymný20:00:00

    Po slovensky je majorán.
    Majoránka je po česky.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujeme za podnet, po francúzsky - marjolaine, anglicky - marjoram, holandsky - marjolein, chorvátsky - mažuran, polsky - majeranek, portugalsky - manjerona, rusky - майоран, švédsky - mejram, taliansky - maggiorana s snáď ešte vietnamsky - lá kinh giới, aby sme to mali kompletné.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vedeli ste, že huby sa už dajú pestovať aj doma v črepníku? Vraj stačí z hubového odpadu po čistení húb vyrobiť kvas a používať ho pri zálievke ako hnojivo. Po čase sa v črepníku vytvoria mykorhízne siete a z nich začnú vyrastať huby. Aj pridávanie lesného lístia pomôže.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hlinik v Humpolci21:39:00

    a na noc si dávam pod čiapku hliníkovú fóliu z čokolády

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom