.

Správne stravovanie

Stále viac ľudí si kladie otázku, čo je správne v stravovaní? Táto dôležitá oblasť našich životov sa nám pomaly vymyká spod kontorly. S dôverou sme delegovali výrobu potravín neznámym ľuďom a od nich sa nám vracia naspäť na naše taniere množstvo šmejdu a nekvalitných produktov. Zvážiac všetky okolnosti takéhoto reťazca sprostredkovaných potravín je viac než jasné, že istotou a jedinou garanciou do budúcna je "pestuj si sám".

» Slovenská kuchyňa » Jedlo na zdravie » Správne stravovanie

Správne stravovanie pohyb
Les priaznivo ovplyvňuje náš emočný a mentálny rámec - POHYB

Pritom nejde iba o kvalitu potravín, ale o spôsob, akým sa stravujeme, koľko stravy skonzumujeme, technika jedenia - prežúvania, kombinovanie po sebe idúcich jedál, prejedanie sa, pôsty, diéty, veganstvo, paleo, delená strava, makrobiotika, vzťah k jedlu atd. K tejto oblasti jestvuje množstvo porekadiel napr. "jesť do polosýta, piť do polopita" hovorí o množstve (dávkovaní) jedla, alebo "bez práce nie sú koláče" o nutnosti podieľať sa na výrobe potravy, "pečené holuby lietajú do huby", "chlieb sa nikdy nepreje", "od kapusty chlapi chustí", "od mlieka brucho narieka"...

Predchádzajúcim zamyslením: môžeme zlepšiť svoje zdravie? som zistil, že áno. Ako a kde ale začať? Táto otázka ma zaviedla do lesa. Začal som teda v lese. Prechádzku lesným chodníkom som striedal rezkou chôdzou a ľahkým klusom. Skvelý začiatok. Myseľ sa upokojí, vnímanie zostrí. Vnímam stav číreho bytia, kráčanie, dýchanie a zvuky lesa a nič viac. Po príjemnej polhodinke v lese si už doma vedome kladiem otázku: "čo tvorí môj život?"

Každý pozná poučku zo školy, že život je pohyb, rozmnožovanie, príjem stravy a vylučovanie odpadu. Po 50-ke už môžeme jeden z prejavov života vynechať - rozmnožovanie a zostávajúce tri základné prejavy života si pozrieť podrobnejšie. Ich úroveň (kvalita) určite podmieňuje kvalitu života a tá bude zaiste rozhodujúca pre stav nášho zdravia.

Tieto tri základné životné prejavy (pohyb, príjem a výdaj) sa odohrávajú na pozadí individuálneho emočného, mentálneho a duchovného rámca. Individuálny rámec má za podklad vyšší spoločný rámec. Čo môžem teda hneď teraz vykonať, aby som ovplyvnil kvalitu svojho života?

Správne stravovacie návyky

Správne stravovacie návyky príjem
Jedlo - PRÍJEM

Môžem sa zamerať na spomínané tri základné prejavy života a hľadať ich správne nastavenia. Správny pohyb, resp. správna práca (vlastne ide o akýkoľvek výdaj energie). Správny príjem, správne stravovanie, správne dýchanie, príjem z nášho okolia ale aj príjem zvnútra. Správne vylučovanie, správne čistenie, hygiena, detoxikácia, dýchanie, vylúčenie do okolia aj vylučovanie vo vnútri. Ak nájdem správne - pre seba správne ! - riešenie týchto činností, kvalita života vzrastie. Len nezabúdať pri tom žiť. Nevymieňať život za akési umelé "laboratórium zdravia".

Je dôležité, aby pátranie po zdraví prebiehalo počas žitia vlastného života, stať sa žijúcim výskumníkom - nie uzavretým laboratórnym bádateľom. Náš osobný emočný, mentálny a duchovný rámec je v tomto snažení rozhodujúci. Pokus: dvaja ľudia budu papať tú istú kvalitnú stravu dostatočne dlhé obdobie; jeden z nich bude večne spokojný a šťastný, ten druhý zasa smutný a mrzutý; všetci chápeme, že ich zdravotné zlepšovanie nebude rovnaké. Šťastie a mrzutosť budu ovplyvňovať výsledok. Teda len strava nestačí, len pohyb nestačí, len očisťovanie nestačí ... dokonca ani súhrnne - strava + pohyb + očista nestačia. Toto porozumenie je kľúčom k bádateľskému úspechu.

Naše emočné, mentálne a duchovné nastavenia sú pri práci s príjmom potravy, pohybom a vylučovaním odpadov určujúce. Určujú, aké výsledky sa nám dostavia. Aby sme nemuseli uvažovať množstvo kombinácií jednotlivých týchto faktorov, môžeme problematiku zjednodušiť. Ide totiž o to, či sme pri svojich konaniach motivovaní láskou, alebo strachom. Láska a strach sú protiklady, ako biela a čierna, svetlo a tieň.

Aké je správne stravovanie? Stravovanie s láskou, alebo stravovanie so strachom? Keďže si každý svojich priateľov vyberá sám, ja si volím k stravovaniu za priateľa lásku. Pripravovať jedlo s láskou, konzumovať ho s láskou, tešiť sa z neho, vnímať ho pozitívne atď. Určite prospešnejšie než sa báť každej ingrediencie (či nie je škodlivá, či mi neublíži, či nepriberiem), nenávidieť jedlo, odmietať ho, až nakoniec ochorieť na niektorú z psychických chorôb viazaných na výživu a poruchy metabolizmu.

Vlastná produkcia potravín

Správne stravovacie návyky príjem
Pestovanie šalátu v obývačke

Základ správneho stravovania tvorí vlastná produkcia potravín. Tá sa dá dopestovať na menšom poli, záhrade, terase či dokonca balkóne. Priekopníci už pestujú rastliny pre vlastnú obživu v byte paneláku v centre betónového veľkomesta. Dvaja mladí ľudia - vegani, v trojizbovom byte vyhradili jednu izbu na pestovanie rastlín regálovým spôsobom a sú sebestační. Vedia čo jedia a dokážu aj predávať nadprodukciu v "bylinkovom automate", ktorý majú na ulici pod oknami. Príjem im zabezpečuje vlastná práca mikrobiológia a programovanie. Obživu zabezpečuje vlastná práca - pestovanie. Zdravý pohyb každodenné výlety do neďalekého parku a telocvik v tretej miestnosti, ktorá je telocvičňou, kultúrnou a relaxačnou miestnosťou.

Tento spôsob života zaistí všetko potrebné pre interiérové pestovanie vlastných zdravých potravín v najtesnejších životných podmienkach. Mikropestovanie využíva regálové využitie celého priestoru miestnosti. Svetlo pre rastliny dodávajú solárne systémy a UV-lampy, sklíčka rotikov, zavlažovanie a výživu pre rastliny dávkuje počítač, rovnako tak stráži výsevné plány v závislosti na zbere a zmenách jedálnička. Využívanie prírodných materiálov, ako sú kameň, drevo a hlina, organické substráty a bio hnojivá na báze vermikompostovania a aqua pestovania sú zárukou bio produkcie. Z takýchto projektov vyplýva, že ani hi-tech budúcnosť nemusí znamenať odlúčenie od prirodzenosti, práve naopak.

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktor Ludo Vitáll,
Slovenská kuchyňa - zdravie a jedlo,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom