.

Polievka bryndzová

Biela polievka typickej bryndzovej vône a chuti, mierne zhustená, s vložkou uvarených širokých rezancov je vhodná ako desiatová polievka.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Polievka bryndzová

Polievka bryndzová
  Polievka bryndzová s rezancami / NRTP-10-1-37

Polievka bryndzová s rezancami

Zaradenie: polievky

Podobné recepty: Zemiaková kyslá

Postup: bryndzu starostlivo rozmiešame (rozšľaháme) s mliekom, široké rezance uvaríme v mierne osolenej vode. Vodu - odvar z rezancov - scedíme do pripravenej rozmiešanej bryndze, za neustáleho šľahania metličkou uvedieme do varu a krátko povaríme. Do povarenej polievky pridáme uvarené rezance, maslo a podľa potreby ju prisolíme. Prepláchnutú, jemne nakrájanú petržlenovú vňať vkladáme do teplej polievky pri expedícii.

Ľudová tvorba

Krát, krát, na dvakrát
varí mačka demikát.
Jak ho varí, tak ho varí,
veď to nie sú žiadne čary.
Bryndza, cibuľa
a mieša sa dokola.

Išiel kocúr k večeri,
voňalo mu zo dverí.
Snáď, snáď akurát
máme dneska demikát?

Pri večeri zo zvyku
dal sa kocúr do kriku,
že ho páli, že ho štípe,
nechže si to sama chlípe,
že tam dala papriku!

Mačka sa nahnevala,
že papriky nedala.
Iba trošku soli snáď,
plačky jedli demikát.

Suroviny - polievka bryndzová

Jedna porcia polievky - 0,33 litra. Použité suroviny postačujú na desať porcií jedla.

  • Bryndza - 200 g
  • Mlieko konzumné - 500 g
  • Rezance široké - 150 g
  • Voda pitná - na uvarenie rezancov - 2700 g
  • Petržlenová vňať - 10 g
  • Maslo / Tuk - 20 g
  • Čierne korenie mleté - 0,5 g
  • Soľ - 30 g
  • Polievkové korenie - 20 g
  • Množstvo hotového jedla: 3360 g

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa - sekcia polievky,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom