.

Čínska ruža - pre krásu a zdravie

Ibištek pravdepodobne pôvodom z Číny, je široko rozšírený v trópoch a subtrópoch, kde môže rásť ako strom či krík. U nás sa pestuje ako izbová črepníková rastlina. V interiéroch môže dosiahnuť výšku okolo 2 m. Aj keď sa pestuje ako izbová rastlina, môže byť zložité udržiavať ju v obydlí, pretože rýchlo a bujne rastie. Veľké nápadné kvety kvitnú iba po dobu jedného dňa alebo dvoch, ale v teplom, svetlom prostredí alebo zimnej záhrade budú rastliny tvoriť kvety stále nové a nové a kvitnúť, aby predvádzali svoju krásu.

» Slovenská kuchyňa » Herbár » Čínska ruža

Čínska ruža
  Čínska ruža - Ibištek / Hibiscus Rosa Sinensis - "červený drak" / Slezovité (Malvaceae)

Charakteristika

Celoročne zelená, listnatá, tropická rastlina, je v miernom podnebnom pásme pestovateľná len v interiéri. Ak v zimnom období klesnú teploty v miestnosti k 12°C, prechádza do polospánku. Umiestnená pri teplej stene či rádiatore prekvapí aktívnym zimným životom, kedy sa jej darí rovnako ako v lete. Dokonca ani svetlo nie je pre ňu v zime až také rozhodujúce, ako teplo. Prírodná verzia Hibiscus Rosa Sinensis už nie je známa, vyskytujú sa iba pestované kultivary, ktoré boli časom hybridizované do rôznych farieb kvetu. Známe sú najmä verzie červeno-modrých odtieňov od ružových po fialové, modré, menej sa vyskytujú farby žlté, lososové, oranžové aj biela. Hibiscus rosa-sinensis „Červený drak“ má kvety veľkosti mužskej dlane. Kvet je jednoduchý s 5 okvetnými lístkami alebo plnokvetý (ako na obrázku), kalich zvonkovitý. Kvety sa tvoria na nových výhonkoch, preto jarný zostrich rastline prospieva k tvorbe kvetov. Nápadná je vyčnievajúca tyčinka s 5 bliznami a peľom. Listy sú oválne s pilovitým okrajom, končisté, striedavé, veľkosti až 20 cm.

Pestovanie

Ibištek vždy zelená izbová rastlina vhodná pre teplý skleník alebo zimnú záhradu vyžaduje svetlé, vlhké podmienky s dobrým vetraním, chránené pred priamym slnečným žiarením, s minimálnou nočnou teplotou 7 °C. Rastliny môžu byť v lete umiestnené vonku, ale je potrebné ich premiestniť do interiéru, keď teplota klesne pod 12 °C. Nenáročné, veľmi pekné sú vhodné aj pre menej zdatných pestovateľov. Jemným vädnutím listov nám rastlina oznámi, že je smädná, zosvetlením listov nám hovorí, že potrebuje výživu. Zmenšením a zjemnením listov, nám oznamuje dlhodobejší nedostatok svetla a horčíku. Zastavením rastu oznamuje nízke teploty. Žltnutím listov stres, väčšinou zo zmien životných podmienok.

Dodržujúc tieto základné komunikačné väzby, rastline dokáže vyhovieť naozaj aj začínajúci pestovateľ. Ak by ste chceli pestovať ibištek vonku na záhone, tak radšej na to zabudnite. Prvé chladné počasie a je po rastline. V interiéri pestovaná rastlina znesie výnos na terasu ale bez poveternostných výkyvov, je háklivá na chlad. V prirodzenom prostredí sa jej darí v dobre drenážnej pôde, v závetrí, pri stene domu, ktorá kumuluje slnečné teplo, ktoré odovzdáva rastline.

Čínska ruža puk
  Čínska ruža - puk deň pred rozkvitnutím

Jar, leto vo februári alebo začiatkom marca presadíme do črepníka so substrátom s obsahom rašeliny, ideálne je použiť špeciál pre domáce rastliny. Vhodný je aj záhradný kompost. Zvýšime zalievanie, pretože pribúdanie svetla a teploty stimulujú rast. Začneme týždenne prikrmovať vyváženým tekutým hnojivom pre domáce rastliny, asi šesť až osem týždňov po presadení.

Jeseň, zima ideálny je teplý, vlhký skleník s minimálnymi nočnými teplotami 7 - 10 °C, ale postačí aj teplá zimná záhrada alebo južne orientovaný parapet. Neumiestňujeme rastliny do blízkosti otvoreného ohňa, alebo prievanu a mrazivých okien. Zvýšime vlhkosť umiestnením rastliny na podnos so štrkom alebo hlinenými peletami. Rastliny možno zoskupiť do spoločnej nádoby, aby sa udržala vlhká mikroklíma. Zalievanie znížime, pretože sa rast spomalí, a zalievame až keď je vrchná vrstva suchá. Nehnojíme. V chladných podmienkach rastliny prezimujú v polospacom stave. Ak im doprajeme zimný oddych, potešia nás o to viac v lete.

Prerezávanie rastlina dobre znáša, môžeme ju pestovať v obmedzenej výške orezávaním a stále si bude vyytvárať nové listy a konáriky, alebo ju necháme dorásť do plnej výšky, ktorú umožňuje miestnosť a pomáhame rastline prerezávaním raz ročne na jar, kedy odoberieme 1/3 až 1/2 hmoty drevnej i zelenej a stonky skrátime o 1/2. Odstránime tenké neproduktívne výhonky čím zabránime preplneniu koruny. Zastrihneme končeky mladých rastlín, aby sme podporili tvorbu kríkov. Rastlina sa odmení kvetmi a bohatou sviežou zeleňou.

Rozmnožovanie u tejto rastliny je učebnicovo ľahké. Stačí odlomený konárik skrátiť, odstrániť z neho listy a vložiť do vlažnej vody. Studená voda môže odrezok šokovať a spomaliť zakoreňovanie. Približne za týždeň sa objavia korienky, ktoré môžeme nechať vo vode lepšie rozrásť ešte niekoľko dní a potom zasadiť do zeminy. Ak spodok štiepku zarežeme do šikma alebo do špica ostrým nožom, zakoreňovanie bude ešte istejšie a husté. Takto získame rastlinu - klon, ktorý je identický s materskou rastlinou.

Podobný postup môžeme vyskúšať s odrezkami 7 - 12 cm vpichnutými do vlhkého substrátu, kde tiež dobre zakorenia. Nie je potrebné ani používať rôzne zakoreňovacie prípravky či uzatváranie pod fóliu. Ide proste o rastlinu, ktorú sa asi nedá nezakoreniť. Kto má viac inofarebných jedincov a chce sa pohrať s tvorbou vlastných farebných kombinácií ibišteka, môže opatrne opeľiť nakríž kvety a dbať na bezpečie krehkých pukov. Po vytvorení semien v tobolke, možno rastlinu rozmnožiť výsevom. Čínska ruža má kvety veľkosti dlane.

 

Fotogaléria Čínska ruža

1 / 17
2 / 17
3 / 17
4 / 17
5 / 17
6 / 17
7 / 17
8 / 17
9 / 17
10 / 17
11 / 17
12 / 17
13 / 17
14 / 17
15 / 17
16 / 17
17 / 17

Čínska ruža - rozvíjajúci sa kvet
Čínska ruža - drevený kmeň
Čínska ruža - listom v zime ubúda chlorofyl, žilky sú tmavšie
Čínska ruža - zdravý list
Čínska ruža - list sa skrúca (málo vody)
Čínska ruža - pochúťka vegetariánov
Čínska ruža - kvety sú tiež jedlé a chutné
Čínska ruža - liečivý čaj je výrazne kyslastý
Čínska ruža - kvety, ktoré kvitnú iba niekoľko dní, opadávajú. Občas aj žlté listy.
Čínska ruža - mulčovanie chráni pôdu pred vysychaním a dodáva organické živiny
Čínska ruža - najlepší pomocníci záhradníka z rodu Eisenia v črepníkovom využití
Čínska ruža - dážďovky prikrmujem paradajkami, preto ich semienka vždy vyklíčia
Čínska ruža - zdroj cukru
Čínska ruža - výborná, jedlá
Čínska ruža - jarný plán orezu (už čoskoro)
Čínska ruža - nádherný kvet, 18 cm
Čínska ruža - púčiky sú veľmi krehké

 

Zdravie a choroby rastlín

Ibištek je bezproblémovou rastlinou aj pokiaľ ide o zdravie. Výnimočne môže trpieť na výskyt vošiek, roztočov, múčnatky a mušiek. Všetky tieto problémy sa buď vyriešia same, keď rastline zabezpečíme správnu starostlivosť - svetlo, teplo, výživu a zálievku. Osobne pestujem čínsku ružu červenú - plnokvetú, jej kvet pripomína veľký karafiát s veľa lupienkami (viď obr.) Mojej rastline, ktorá má vyše tridsať rokov a je v plnej kráse a zdraví, prospieva mulčovanie vlastnými odpadnutými listami, ktorých je akurát na to, aby na povrchu substrátu bola vrstva 2-5 cm suchého lístia, ktoré vlhčíme sprejom každé ráno. Vlhká sušina krásne vonia a živí v sebe mikroorganizmy, ktoré udržiavajú rastlinu v dobrej kondícii a imunite. Za 20 rokov (toľko je používané mulčovanie) ani jeden problém so škodcami.

Rastlina so žltými listami môže byť na jar jednoducho normálnym javom, ale môže to znamenať aj náhlu zmenu teploty vzduchu alebo vlhkosti pôdy. Snažte sa udržiavať stálu vlhkosť pôdy a teplotu vzduchu, aby ste zabránili žltým listom. Listy sa obnovujú. Normálne starnutie listov sa prejavuje po jednom žltom liste. Ak ožltne naraz viac listov, znamená to že sme na čosi pozabudli.

Ak začnú z rastliny odpadávať púčiky, ibištek nedostáva požadované potreby. Príliš vysoké alebo príliš chladné teploty, príliš veľa alebo málo vody a slabé svetlo spôsobujú, že puky rastliny padajú. Rastlinu s pukmi neotáčame, max. o 1/4 obrátky. Zdravé listy sú tmavo zelené, silné a ploské. Krútenie listov znamená málo vlahy alebo bakteriálne napadnutie. Najprv rastlinu zavlažíme, listy sa vyrovnajú po niekoľkých minútach. Ak by sa nenarovnali vyskúšame postrek prírodným roztokom vodného výluhu z šupky červenej cibule, čil alebo škorice. Podrobnosti si naštudujte na stránke venujúcej sa prírodným insekticídom.

Pôda

Do črepníka pri každom presádzaní namiešame substrát z kompostu rašeliny a perlitu v pomere 1:1:0,5 a zavlažíme. Popol (uhlík) je prospešný bonus. Rastlina znáša aj menej kvalitné zeminy, ak ju správne zalievame a má dostatok tepla. Substrát by mal obsahovať živiny v pomere n-p-k 2:0,5:3 t.j. málo fosforu, veľa draslíka. Ak nám rastlina signalizuje nedostatok živín, prikrmujeme ju podľa potreby. Dobrá drenážna schopnosť pôdy má byť poistená otvormi na dne črepníka, aby korene nestáli v nadbytočnej vode, mohli by odhniť. Čínska ruža však neznáša ani dlhšie sucho. Vlahu dávkujeme tak primerane, radšej častejšie po menších dávkach. Ja to robím každý deň rosením mulčovacej vrstvy, ale odskúšané mám aj zalievanie - dva krát týždenne plnú misku pod črepníkom. Kto sa chce zahrať na precízneho chemika, môže miešať substancie substrátu, kým nameria pH-metrom hodnotu pH 6,8.

Ako bolo uvedené v predchádzajúcom odstavci, výborným spôsobom ochrany rastliny ale aj prostredia v celej miestnosti, je mulčovanie na povrchu substrátu. Tohto spôsobu sa mnohí indoroví pestovatelia boja a radšej pestujú rastliny v sterilných sustrátoch s využívaním chémie na ošetrovanie svojich rastlín. Pri mulčovaní sa o všetko postará živá mikroflóra. Nuž jedná sa o rovnaký prístup ako v porovnávaní priemyselného veľko poľnohospodárstva fungujúceho na chemikáliách a permakultúrneho či bio pestovania. Ja dôverujem prírodným procesom, preto z rastlín a pôdy získavam čosi významné navyše. Ak sa chcete o tejto metóde dozvedieť viac.

Mikrokompostovanie v črepníku

Čínska ruža je nenáročná na pestovanie, preto je ideálnou rastlinou aj na domáce pokusy. Už niekoľko rokov mi robila radosť tým, ako dobre rástla a pritom bola nenáročná. Občas som sa jej venoval intenzívnejšie a ona ma odmenila nádhernými kvetmi. Každú pozornosť, každú väčšiu starostlivosť ktorej sa jej dostávalo odmenila. Na všetko reagovala viac, ako ktorákoľvek iná rastlina v mojej opatere. Dostal som nápad a pozval som jednu z pestovaných ruží na spoluprácu, súhlasila. Napadlo mi využiť znalosti z bio procesov a aplikovať ich aj na svoje domáce, črepníkové rastliny.

Sú to iba predsudky, ktoré nám bránia použiť doma v byte či v kancelárii maštaľný hnoj, dažďovky, či iné prírodné spôsoby, ktoré máme už úspešne odskúšané zo svojich záhrad. Biomimikry je osvedčená metodá, ktorú používam odštudijných čias. Jedná sa doslova o napodobovanie života pri riešení technologických koncepcií. Bol som okamžite presvedčený, že táto metóda opäť pomôže vyriešiť "trocha šialené" zadanie a aplikovať princípy v malom - dnu, ak už jestvujú vo veľkom - vonku. Otázka znela, viem poskytnúť hnojenie, kompostovanie, mulčovanie, ktoré sú také prospešné pre naše záhrady aj rastlinám v byte? Ukázalo sa, že riešenie je jednoduchšie než by ste čakali. Podľa princípu biomimikry treba len všetko zmenšiť. Tak ako to robia napríklad pestovatelia bonsajov, ktorí často s lupou na oku s manikúrnymi nožničkami robia na svojich mini stromčekoch to, čo robíme na jeseň vo svojich sadoch s rebríkom a pílou. Skúste to tiež a budete nadšení.

Ako na to? >> mikrokompostovanie

Druh Eisenia andrei alebo Eisenia fetida milujú mäkké až kašovité organické zvyšky. Najviac im chutí melón, prezretá paradajka, banánová šupka a podobne. Takto dažďovky občas prikrmujeme priamo v črepníku, v ktorom žijú. Aby nám tieto zbytky "nezaváňali" z črepníka, šupneme im ich pod lístie. V mini množstve samozrejme. Červíci sa v črepníku namnožia na kolóniu o primeranom počte jedincov, ktorá bude z dlhodobého hľadiska zodpovedať množstvu a pravidelnosti prísunu potravy a objemu črepníka. Zamávať s nimi môžu zmeny tepla, sucho, chemikálie. Inak budú prežívať v črepníku roky a starať sa o korene a tým pádom o zdravie našich rastlín ako nikto iný nedokáže.

Využitie v kuchyni, liečenie

Rastlina sa uvádza ako nejedovatá, chcem túto informáciu zásadne doplniť. Rastlina ibiška je jedlá. Vynikajúce sú kvety, listy aj koreň. Používajú sa v liečiteľstve od nepamäti. Z kvetov sa varí čaj, ktorý má výrazne kyslastú chuť, pre vysoký obsah rastlinných kyselín. Pôsobí proti teplote, kašľu, vysokému krvnému tlaku, cholesterolu, obezite, liečenie srdcových chorôb, cukrovku, čistenie obličiek, pečene, pokožky, zlepšuje metabolizmus... Sledujte účinky kyslosti tohto čaju na svoj organizmus a užívajte s rozumom. Listy sú pochúťkou nielen pre moju korytnačku, ktorá je vyberavým vegetariánom, ale aj pre mňa. Ráno nalačno rozžujem dva-tri svieže listy čím doplním dôležité živiny, ktoré vie poskytnúť iba svieža zelená potrava. Bio spôsob pestovania je podmienkou.

Ibištekový čaj

Okvetné lístky ibišteka sú výbornou čajovinou. Bylinkový Ibištekový čaj sa pripravuje vylúhovaním kvetov Hibiscus roselle, ktoré majú krásne červeno-karmínové alebo purpurové sfarbenie. Konzumuje sa teplý aj studený. Má kyslastú príchuť pripomínajúcu jahodníkový čaj alebo iné ovocné čaje. Pre extra lahodný zážitok z ibištekového čaju pridávam kryštáliky cukru - čistej fruktózy - ktoré sú produkované na stonkách listov rastlín pestovaných organicky.

Hibiscus odrody

Ibišteky sú listnaté, vždyzelené kry, stromy alebo trvalky. Kvitnúce počas dlhej sezóny sa delia na Hardy Hibiscus, Rose of Sharon, Tropical Hibiscus a druh Hibiscus. Je ľahké ich pestovať, kvitnú v mnohých farbách už pri malej starostlivosti a vytvárajú nádherné kvety veľké aj vyše 20 cm.

  • Hibiscus rosa-sinensis "Červený drak" - tropický ibištek čínsky alebo čínska ruža je vzpriamený, dobre rozvetvený, vždyzelený ker, ktorý sa vyznačuje svojimi veľkolepými, šarlátovo červenými, plnými kvetmi. Kvitnúce celé leto kvety vynikajú voči tmavozelenému lístiu. Okázalý doplnok bytu s oslnivým množstvom kvetov.
  • Hibiscus rosa-sinensis "Brilliant" - tropický (čínsky), silný, dobre rozvetvený, vždyzelený ker, ktorý sa vyznačuje svojimi odvážnymi, kardinálne červenými kvetmi s priemerom až 15 cm. Mierne sa prekrývajúce okvetné lístky v počte 5 tvoria čiastočne reflexný volánik.
  • Hibiscus antanossarum - vyskytuje sa na Madagaskare, kde sa vyskytuje asi 50 druhov hibiscus, z toho je viac než 30 endemických. Antanossarum tu rastie na suchých piesčitých pôdach vo výškach 600-1000 m n.m. Kvitne od augusta do decembra žltými malými kvetmi, ktorých okvetné lístky dorastajú asi 2 cm.
  • Hibiscus arnottianus "havajský biely ibištek" - vždyzelený ker alebo malý strom otvoreného a vzdušného až kompaktného typu. Kvitne takmer nepretržite a môže sa pochváliť mierne voňavými, bielymi kvetmi veľkosti až 10 cm, širokými a nápadnými, vyčnievajúcimi, ružovými až červenými tyčinkami.
  • Hibiscus boryanus - endemit ostrovov Réunion a Mauritius v Indickom oceáne, krík alebo stromček až 8 m vysoký. Kmeň môže mať až 20 cm v priemere a má šedú kôru. Kvety vyrastajú jednotlivo v pazuchách listov, majú asi 4 cm v priemere, zvyčajne 7-8 čiarkovitých okvetných lístkov farby oranžovej alebo červenej s oranžovými žilkami, tyčinky sú oranžové.
  • Hibiscus brackenridgei "Ma o hau hele" - chránený, pôvodný žltý ibištek je endemický druh čeľade slezovité, rozľahlý ker až malý strom, ktorý sa vyskytuje v suchých lesoch havajských ostrovov. Ostré tŕne okolo koreňa kvetov odstrašujú zberačov nápadne žltých kvetov. Mao hau hele je oficiálnym štátnym kvetom Havaja.
  • Hibiscus calyphyllus - východná, južná a centrálna Afrika, Tanzánia, Madagaskar, kvet z 5 lístkov svetlo citrónovej farby s tmavým stredom. Dekoratívny ker alebo živý plot, čiastočne mrazuvzdorný. V Afrike sú jeho listy používané ako zelenina, jedia sa aj varené kvety, je súčasťou krmiva pre zvieratá. Masajovia ho využívali na stavbu chatrčí, z lyka sa vyrábajú laná. V ľudovej medicíne sa listy používajú pri liečbe poranení a odvar z koreňov pri liečbe ochorení pľúc.
  • Hibiscus clayi "Kokiʻo ʻula" - pôvodom z ostrova Hawai je pomerne pomaly rastúci v porovnaní s ostatnými ibištekmi. Je jednou z najvzácnejších havajských rastlín. V roku 1998 prežili vo voľnej prírode iba štyri rastliny, ale odvtedy sa napriek úsiliu o opätovnú výsadbu pokrok v záchrane neudial. Mnohí botanici pracujú na jeho obnove do pôvodného stavu. Hlavným nebezpečím je zavlečený dobytok.
  • Hibiscus coccineus - drevená trvalka má 5 okvetných lístkov jasne karmínovo červenej farby s priemerom 7-12 cm. Kvety kvitnú od polovice leta do začiatku jesene, zdobia ich nápadné, vyčnievajúce, krémovo biele až bledožlté rúrky s tyčinkami. Rastlina má lesklé, dlaňovito rozdelené, sýtozelené listy.
  • Hibiscus crassinervius - rozšírený vo východnej Afrike od Eritrei a Južného Sudánu do Etiópie. Udáva ho tiež Somálsko, Keňa a Tanzánia. Statná bylina alebo ker vysoký až 2 m, stonky a kvetné stopky sú plstnaté. Listy sú striedavé, na okraji zubaté, zaokrúhlené až špicaté. Päťpočetné kvety vyrastajú jednotlivo v pazuchách listov na krátkych stopkách. Kalich tvorí 8-11 lístkov, korunné lístky sú sýto červené až šarlátové.
  • Hibiscus deflersii - vyskytuje sa na juhozápade Arabského polostrova v Saudskej Arábii a v Jemene, v Afrike - Etiópii, Eritrei a Somálsku. Riedko chlpatý ker až 2m vysoký. Listy sú striedavé, jednoduché, stopkaté, vajcovité až kopijovité, 4 cm dlhé a 2 cm široké, na okraji plytko pilovité, sivozelené. Kvety vyrastajú v pazuchách listov na stopkách 1-4 cm dlhých, majú 3-4 cm v priemere, kalich má 6-8 listkov, korunné lístky sú 1,3-2 cm dlhé, sýto červenooranžové.
  • Hibiscus dongolensis - ______.
  • Hibiscus ferrugineus - ______.
  • Hibiscus grandidieri - ______.
  • Hibiscus grandiflorus - nápadná kríkovitá trvalka, s veľmi veľkými kvetmi, širokými až 25 cm, s 5 prekrývajúcimi sa okvetnými lístkami v bielej alebo ružovej farbe s ostro kontrastným červenofialovým hrdlom a žltými tyčinkami. Kvety sa otvárajú cez deň a zatvárajú sa v noci.
  • Hibiscus laevis "ruža sivá" - bylina, ktorá má trvalé vzpriamené stonky s veľkými kvetmi podobnými topoľovkám, širokým až 15 cm, s šírokými okvetnými lístkami v bielej alebo ružovej farbe s výrazne kontrastnou gaštanovou farbou alebo fialovým hrdlom.
  • Hibiscus macranthus - ______.
  • Hibiscus moscheutos "Hardy Hibiscus" - robustná, vysoká, krovitá drevnatá trvalka, ktorá sa môže pochváliť obrovskými kvetmi podobnými topoľovkám, širokým až 20 cm, s rozširujúcimi sa okvetnými lístkami, kultivary v bielej, červenej alebo ružovej farbe, niekedy s ostro kontrastným červeným alebo bordovým okom.
  • Hibiscus mutabilis - známy aj ako ruža Konfederácie je veľký rýchlo rastúci ker alebo malý bohato rozvetvený strom s obrovskými ružovými, plnými kvetmi, ktoré bohato kvitnú od konca leta do jesene, právom patrí k pýcham záhrady.
  • Hibiscus sabdariffa - ______.
  • Hibiscus schizopetalus "Spider, strapatý" - pôvod Keňa, Tanzánia a Mozambik býva často oceňovaný vzpriamený vždyzelený ker s neobvyklými, čipkovanými kvetmi lososovej až červenej farby. Namiesto kvetov smerujúcich nahor má kvety visiace zo štíhlych, klenutých stoniek, pokrytých vajcovitými, tmavozelenými listami.
  • Hibiscus syriacus "Sharonova ruža, sýrsky" - je kompaktný, opadavý ker s nápadnými, jemne strapatými, ružovými kvetmi tvaru kalicha, až 10 cm širokými, zdobený nápadnými, vyčnievajúcimi tyčinkami. Kvitne nepretržite od leta do jesene, čo je cenným atribútom pre záhradníkov. farebné verzie: Aphrodite ružová, Diana biela, Marina modrá, Oiseau Bleu fialová, Azurri Blue Saten modrá, Blue Chifon modrá, ružová, levandulová, purpurová, biela...
  • Hibiscus trionum "trojdielny" - rozšírený v celej južnej a teplých oblastiach strednej Európy, Ázii, Afrike, Austrálii i Amerike. U nás sa objavuje zriedkavo ako poľná a záhradná burina na poliach predovšetkým v okopaninách, kukurici, zelenine, na úhoroch, ale aj na rumoviskách, železničných násypoch a v prístavoch, kam bol zavlečený odpadom zo sójových bôbov, osivom. Kvitne od júla do septembra. Pekné biele kvety zaujali aj záhradkárov.
  • Hibiscus vitifolius - poloker dorastá do výšky 2,5 m, má kvety jemne žltej farby, je rozšírený v Afrike a Ázii, oblasť subsahary na západ po Ghanu a Mali, na juh až do Juhoafrickej republiky, rastie aj na Sokotre. V Ázii sa vyskytuje na Arabskom polostrove, od Pakistanu po Srí Lanku, v juhovýchodnej Ázii, v Indonézii, v severovýchodnej Austrálii. Bol zaznamenaný v západnej Austrálii aj v tropickej Amerike.

Odkazy, linky

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Hanna Zelená,
Slovenská kuchyňa, byliny

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom