.

Sedliacka omeleta

Často zostanú v kuchyni uvarené zemiaky, ktoré sa dajú výborne upotrebiť na jednoduché a lacné jedlo známe ako sedliacka omeleta s hráškom. Z tohto dôvodu patrila v minulosti do jedálnych lístkov všetkých reštaurácií. Spoločne s granadírom tvoria veľmi príbuzné, rýchle a cenovo najdostupnejšie teplé hlavné jedlá.

» Slovenská kuchyňa » Tradičné recepty » Sedliacka omeleta

Sedliacka omeleta
Sedliacka omeleta s hráškom a kyslou uhorkou

Recept - Sedliacka omeleta

Zaradenie: Tradičné recepty / Bezmäsité jedlá

Podobný recept: Granadír

Postup prípravy: V slanej vode uvaríme zemiaky v šupke do polomäkka, vodu zlejeme a zemiaky za tepla olúpeme, nakrájame na úhľadné kocky a opražíme v hlbšej a širšej panvici ma tuku do zlatista. K opečeným zemiakom pridáme sterilizovaný hrášok, alebo uvarený zelený hrášok, zľahka premiešame a prilejeme rozmiešané vajcia. Celú zmes krátko pomiešame, aby vajcia, zemiaky a hrášok vytvorili na panvici rovnorodú zmes a necháme niekoľko minút zapiecť. V prípade potreby položíme na panvicu pokrývku, aby vajcia neprihoreli a stuhli aj na povrchu masy. Podávame teplé s nakladanou uhorkou, čalamádou, alebo zeleninovým šalátom.

Vylepšenia: cibuľový základ. Zdrojom sedliackej omelety môžu byť nevyužité uvarené zemiaky z predchádzajúceho varenia. Hrášok možno z receptúry pokojne vynechať. K jedlu sa hodí pivo, alebo vinný strik.

Nevýhody, chyby: - veľké kusy zemiakov - rozvarené zemiaky - nedostatočne teplé jedlo - suché jedlo - kečup namiesto uhoriek.

Suroviny - Sedliacka omeleta

  • Zemiaky - 600 g
  • Voda na varenie zemiakov - 1,5 litra
  • Soľ - 20 g
  • Tuk - 100 g
  • Hrášok - 50 g
  • Vajce 4 ks / 160 g

 

Top-Tip: zemiaky s bryndzou a škvarkami

Ak potrebujete spracovať zemiaky z predchádzajúceho obeda a nemáte doma vajcia, vyskúšajte iný jednoduchý recept - zemiaky s bryndzou a škvarkami. Vhodné pre milovníkov bryndzových halušiek. Veľmi chutné, lacné a rýchle. Pri tejto verzii vysmažíme drobné škvarky zo slaniny, na ne pridáme zemiaky a premiešame aspň kým sa zemiaky dobre ohrejú, potom pridáme bryndzu a premiešame. Vyskúšajte a získate ďalšie obľúbené jedlo.

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
šéfredaktor Dano Slovák,
Slovenská kuchyňa

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom