.

Buchty na pare (fotorecept)

Každý dospelý si spomenie na parené buchty z detstva. Bola to obľúbená pochúťka u babičky, alebo v školskej jedálni. Rovnako tak dnešné deti ich milujú. Dobrý trénig pre kuchára na zápästie bude zaisto odmenený detským úsmevom. Neuplácajme deti peniazmi, alebo hračkami. Za dobré vysvedčenie, alebo k sviatku im pripravíme radšej buchty na pare s kakavkom či makom.

» Slovenská kuchyňa » Tradičné recepty » Buchty na pare

Recept - buchty na pare

Zaradenie: Tradičné recepty / Múčnik

Postup prípravy: V teplom (nie horúcom) mlieku rozmiešame droždie, kryštálový cukor a trocha múky, necháme narásť kvások. Do zbytku múky dáme soľ, vajce, roztopené maslo / resp. tuk a kvások. Vypracujeme cesto (mäkké, trochu sa lepí) a necháme asi 45 min. v teple kysnúť prikryté utierkou. Cesto nevaľkáme, polievkovou lyžicou odoberáme kúsky, ktoré plníme lekvárom. Steny hrnca v ktorom budeme buchty naparovať aj podložku na parenie potrieme olejom. Podložku vložíme do hrnca s trochou vody na dne, buchty poukladáme nad vriacu vodu trochu od seba – ešte narastú – a cca 8 minút ich necháme na pare pod pokličkou. Hotové parené buchty polejeme roztopeným opraženým maslom, posypeme kakaom alebo mletými orechmi či mletým makom s cukrom a podávame teplé.

Info: Z jednej dávky je cca 20 buchiet. Príprava cesta 1/2 hodinu, kysnutie 45 min, tvarovanie a vyvárka 1/2 hod.

Deti to milujú

Vhodný nápoj: k pareným buchtám kakao s mliekom.
Lepšie je však počas jedla nepiť, najskôr 20 min po jedle.

Vylepšenia pre zdravie: ako sladidlo môžeme použiť namiesto bieleho cukru aspoň hnedý (trstinový), alebo kokosový cukor alebo xylitol (na posyp). Marmeláda - lekvár - domáci, hustý, bez konzervantov (bez cukru). Podľa potreby sa môže pridať med na dosladenie. Múku môžeme vybrať z veľkého množstva takú, aby bola z ekologického poľnohospodárstva organická, bio, ... Pre tento recept sme použili múku polohrubú, špaldovú Pro-bio z Jeseníku (ČR). Posýpka domácim makom - organické pestovanie.

Nevýhody, chyby: nevýhodou je sladkosť, preto jedlo nie je vhodné pre cukrovkárov, múka zasa komplikuje užitie celiatikom. Možno si už dnes vedia poradiť s nejakými bezlepkovými múkami. Zatiaľ sme neskúšali, ako by bezlepková múka nakysla.

Suroviny

  • Polohrubá múka - 450 g
  • Mlieko - 2,5 dcl
  • Práškový cukor - 80 g
  • Droždie - 1ks / 50 g
  • Vajce - 1 ks
  • Maslo /rast. tuk - 50 g
  • Cukor kryšt. - 2 pl
  • Soľ - 1/2 čl
  • Citrónová kôra strúhaná
  • Marmeláda / lekvár - 1,5 dcl
  • Olej - 1 cl
  • Maslo roztopené na poliatie - celé (250 g)
  • Posýpka - kakao / cukor / granko / orechy / mak

 

Fotorecept buchty na pare

1 / 15
2 / 15
3 / 15
4 / 15
5 / 15
6 / 15
7 / 15
8 / 15
9 / 15
10 / 15
11 / 15
12 / 15
13 / 15
14 / 15
15 / 15

Hotové buchty na pare, dobrú chuť!
Bio múka špaldová polohrubá
Príprava cesta - do múky pridáme citrónovú kôru...
ďalej do múky pridáme jedno vajce, soľ...
Kvások - v teplom mlieku rozmiešame droždie, kryštálový cukor a trocha múky
Kvások po 10 min.
Do cesta pridáme kvások a roztopené maslo
Cesto vymiešame, kým sa neoddeľuje od misky
Cesto necháme postáť prikryté na teplom mieste, kým nenakysne
Na pomúčenej doske vytvarujeme buchty...
Vytvoríme placatý tvar...
pridáme lekvár a cesto zabalíme...
spoje zacelíme.
Pripravené na parenie necháme chvíľu postáť - buchty ešte naskočia...
Asi 8 minút necháme buchty na pare pod pokličkou

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
šéfredaktor Dano Slovák, Annya,
Slovenská kuchyňa

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

1 komentár:

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom